Комментарии

  • Экспедиция на место расположения ставки германского верховного командования «Верфольф» (Вооруженный волк) в район села Стрижавка, Винницкой области
    21.04.2016 20:40
    " Строительство длилось с осени 1941 г" - а зачем?

    Подробнее...

     
  • ПОИМЁННЫЕ АЛФАВИТНЫЕ СПИСКИ ЭКИПАЖА КАНОНЕРСКОЙ ЛОДКИ «ВЕРНЫЙ» ПИНСКОЙ ВОЕННОЙ ФЛОТИЛИИ НА ПЕРИОД С 22.06. ПО 25.08.1941 ГОДА
    08.03.2016 14:20
    Сын Осетрова Федора Семеновича Командир Б/ч 5 ...

    Подробнее...

Наши партнеры

САЙТ О ЦЕЛЕУСТРЕМЛЁННЫХ ЛЮДЯХ, РАДЕЮЩИХ ЗА СВОЁ ОТЕЧЕСТВО
Фордевинд
САЙТ О ЦЕЛЕУСТРЕМЛЁННЫХ ЛЮДЯХ, РАДЕЮЩИХ ЗА СВОЁ ОТЕЧЕСТВО

Подвиг «Вєрного» живе у серцях

Пам’ятний знак бойовому кораблю Пінської військової флотилії канонерському човну «Вєрний» відкрито в селі Толокунь.
– Урочистості відбулися 14 липня, але їм передувала велика пошуково-дослідницька робота, – розповідає голова ради громадської організації «Київське військово-історичне товариство» Олександр Чудновець, – по суті, це пам’ятник усім морякам кораблів, екіпажі яких брали участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років і загинули в акваторіях рік Дніпра, Дунаю, Дністра, Волги, у водах Чорного
та Азовського морів.

 


Канонерський човен «Вєрний» – цивільний буксир, що був переобладнаний у бойовий корабель. З перших днів німецько-фашистської навали він вступив у бій з ворогом. Його екіпаж зумів зруйнувати німецьку переправу поблизу Києва, чим зашкодив наступу ворога на столицю України, за що піддався повітряній атаці фашистських «стерв’ятників» і був затоплений неподалік села Толокунь. Разом з кораблем загинуло 22 члени екіпажу.

З метою вшанування пам’яті загиблих моряків в перші дні Київської оборонної операції, громадська організація «Київське військово-історичне товариство» провела велику пошукову роботу і вирішила увіковічнити отримані за допомогою пошукових заходів, архівних записів та розповідей очевидців свідчення про подвиг солдатів і матросів у меморіальному пам’ятному знакові, зведеному в центрі сільської алеї Слави села Толокунь.
Серед активних учасників пошукових робіт та організаторів спорудження монументального знака – громадська організація «Київське військово-патріотичне товариство», представники української секції Європейського форуму миру, Вишгородська районна державна адміністрація та Толокунська сільська рада. Почесними учасниками заходу були заступник голови РДА Валентина Духота, голова Всеукраїнського благодійного фонду пошуку «Пам’ять» Михайло Крисько, ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій у складі Волзької та Дніпровської військових флотилій, ветерани – бійці партизанських загонів Червоної армії, представники інших ветеранських армійських та флотських організацій.
Щирі слова подяки висловили організаторам та учасникам присутні на заході голова районної ради ветеранів Великої Вітчизняної війни Петро Головко та його толокуньський колега Микола Бондаренко.


Ніхто не забутий і ніщо не повинно забуватися – такий лейтмотив їхніх виступів, – адже кожне людське життя є найбільшою
цінністю не лише для родини, а й для села в цілому, котре тільки під час війни втратило 143 односельчан.
Від імені голови райдержадміністрації Валентина Духота подякувала пошуковцям за значний внесок у збереження пам’яті
про полеглих у 1941-му моряків «Верного», вручила подяки та почесні грамоти пошуковцям, що відзначилися у великій справі відтворення славного минулого нашого народу та подякувала мешканцям села за сприяння у нелегкій, але почесній праці пошуковців.
Військовий салют на честь загиблих воїнів небесним громом прогримів над присутніми під час урочистого закриття заходу. Члени військово-патріотичного клубу «Червона зірка» виконали салют за всіма фронтовими правилами, ілюструючи присутнім, особливо молоді, героїчні події літа 1941 року.

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Поиск

Статистика